Translate

Belysning

I Nord-Norge er det begrenset med dagslys frem til sola er tilbake den 21. januar. Fra og med 21.januar blir dagene lysere og lysere. I slutten av mars har vi sola frem til klokken 19. Etter hvert er det godt med lys frem til klokken 21. I slutten av mai har vi midnattsola som også skinner om natten. 

Å dyrke planter under disse forholdene kan skape ustabile vekstforhold på dager der det er overskyet. Andre dager får ikke plantene en naturlig døgnrytme med hvile, rett og slett fordi det blir for mye lys. På disse dagene må man dekke til med duk eller en gardin.


Når det er for lite lys, må frø som er satt til spiring stå under spesial lysstoffrør. En slik belysning generer dagslys som tilsvarer en lett overskyet dag. Her står frøene frem til de har spiret og er ca. 5 cm i høyden.
Spire belysning.

Etter spiring i spireboksen blir plantene satt under vanlig LED vekstbelysning. 
Vekstbelysning
Etter hvert kommer sola tilbake og det blir mulig å åpne drivhuset for å slippe inn naturlig sollys. Da må man bruke en gardin for skjerming og regulering. Dette er viktig, fordi en del planter tåler ikke å stå i direkte sollys. Andre planter tåler dårlig store temperaturforskjeller, som fort kan oppstå i et dårlig regulert drivhus. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar