Translate

Spire 2017

OVERSIKT OVER PROSJEKTER I DRIVHUSET

For egen lærdom er det en god idè å holde en liten oversikt over når frøene blir satt til spiring fra år til år, samt hvilken metode som er valgt. Nedenfor er det en liste som viser når bilder er tatt, såing og frø lager/ innkjøpsliste. Disse listene blir oppdatert gjennom sesongen og man kan se at dette er et pågående prosjekt.

Såing 10.3.2017
  1. Timian
  2. Agurk
  3. Tomat
Kommentar:

Såing 11.03.2017

Kommentar:

Såing 03.04.2017

Kommentar:

FRØ LAGER/ INNKJØPSLISTE

  1. BROCCOLLI 'Ramoso Calabrese'
  2. BLOMKÅL 'Early Snowball X'
  3. KÅLRABBI 'Wiener Blå'
  4. RØDBETA 'Crosbys Egyptian'
  5. RATTIKA 'Violet de Gornay'
  6. ÆPPELGURKA 'Lemon'
  7. PLOCKSALLAT 'Lactuca sativa'  'Salat Bowl'
  8. VINTERSALLAT 'Baron'
  9. VEKSTHUSTOMAT 'Moneymaker'
  10. PLOCKSALLAT 'Lactuca sativa' 'Navara'
  11. SOMMARMOROT 'Berlicum 2'
  12. KRYDDTIMIAN 'Thymus vulgaris'
  13. TABASCOPEPPAR 'Capsicum frutescens'
  14. SALAT LØK 'Allium fistulósum'
  15. STORBLADIG BASILIKA 'Ocimum basilicum'
  16. PEPPERMYNTA 'Mentha x piperita'
  17. PRICKIG TEMYNTA 'Monarda punctata'
  18. TEMYNTA 'Monarda didyma'
  19. ÆKTA JOHANNESURT 'Hypericum perforatum'
  20. MATTRAM 'Tanacetum parthenium'
  21. AMPELJORDGUBB 'Fragaria x ananassa'
  22. BINDSALLAT 'Lactuca sativa'
  23. TOMAT, COCTAIL 'Solannum lycopersicum'
  24. MANGOLD 'Rainbow'
  25. MANGOLD 'Verde da taglio'
  26. SPINAT 'Spinacia oleracea'
  27. GRØNKÅL 'Red Russian' 'Brassica napus'
  28. SAVOYKÅL 'Brassica oleracea'
  29. SOMMARMOROT 'Daucus carota'
  30. BLADDILL 'Anethum graveolens' ' Tetra'
  31. PERSILJA SLÄTBLADIG 'Gigante d'Italia / Hilmar'
  32. SOCKERÄRT 'Pisum sativum' 'Norli'
  33. RUCOLASALLAT 'Eruca sativa'
  34. SPENAT 'Spinacia oleracea' 'Giant America'
  35. SVARTSENAP 'Brassica nigra'
  36. KORIANDER 'Coriandrum sativum' 'Rani'
  37. RÄDISA 'Raphanus sativus' 'Scarlet Globe'
  38. KÅLROT 'Trøndersk Hylla'
  39. GRØNNKÅLMIX 'Blanding'
  40. TOMAT 'Norderås Busk'
  41. KNOLLFENNIKEL 'Perfektion'
  42. HJERTESALAT 'Little Gem'
  43. EKEBLADSALAT 'Red Salat Bowl'
  44. AGURKURT 'Borago officinalis'
  45. KRUKKETOMAT 'Bogus Fruchta'
  46. PHYSALIS 'Schönbrunner Gold'
  47. LAVENDEL 'Lavandula offinicialis'
  48. KÅLRABBI 'Wiener Blå'
  49. DUSKSALVIE 'Salvia viridis'
  50. ANISISOP 'Agastache foeniculum'
  51. ISOP 'Hyssopus officinalis'
  52. KJØRVEL 'Anthriscus cerefolium'
  53. LØPSTIKKE 'Levisticum offisinale'
  54. STEVIA 'Stevia rebaudiana'
  55. GRØNNKÅL 'Westlander Winter'
  56. GULROT 'Milan'
  57. HUMLE 'Humulus lupulus'
  58. SLANGEGURKA 'Cucumis sativus' 'Marketmore 76'
  59. CITRONMELISS 'Melissa officinalis' 
  60. GRÄSLÖK 'Medium Leaf'
  61. BÄNNÄSSLA 'Urtica dioica'
  62. BLADMYNTA 'Britton'
  63. NATTIJUS 'Oenothera biennis'
  64. SOMMARMALÖRT 'Artemisia annua'
  65. SPISELIGE BLOMSTER 'blanding'
  66. ALOE 'Aloe'
  67. ROSENROT 'Rhodiola rosea'
  68. GUL LØK 'Stuttgarter Riesen'
  69. GRÅMALVA 'Lavatera thuringiaca'
  70. BOVETE 'Fagopyrum esculentum'
  71. VINTERSALLAT 'Verte de Cambrai'
  72. VINTERSALLAT 'Valerianella locusta' 'Baron'
  73. RAMSLØK 'Allium ursinum'
  74. SPISELIG KRYSANTEMUM 'Chrysanthemum coronarium'
  75. ISBERGS SALLAT 'Lactuca Sativa' 'Sonette'
  76. PURRELØK 'Allium ampeloprasum'
  77. KAMOMILL'Matricaria chamomilla' 
  78. ROTPERSILJA 'Petroselinum crispum (Tuberosum-gr.) 'Halblange'
  79. MOROT 'Daucus carota' 'Fine'
  80. MOROT 'Daucus carota''Rothchild'
  81. WASABIRUCOLA 'Diplotaxis erucoides' 'Wasabi'
  82. KNÖLVIAL 'Lathyrus tuberosus'
  83. SUKKERERTER 'Pisum Sativum'
  84. GRASLØK 'Allium schoenoprasum' 'Staro'
  85. RÖDMALVA 'Malva sylvestris'
  86. ITALIENSK RUCOLA 'Diplotaxis tenuifolia' 
  87. GRÖNKÅL 'Brassica oleracea' 'Dwarf Green Curled'

OVERSIKT OVER PROSJEKTER I SPIREBOKSER

Etter å ha blitt inspirert av raw food og mat som kan lages med minst mulig energi, falt valget på å spire sprouts. I begynnelsen brukte vi en liten to-etasjers spireboks med litt alfalfa, og noen ferdige frøpakker som man helt enkelt kjøper på helsekost butikker. Etterhvert oppdaget vi at restauranter dyrker selv i større skala og da ble interessen større. Vi fant ut at denne typen mat inneholder mer næring, enn mat som er kokt og tilberedt. Hensikten med å spise mer av denne typen mat, er å innta mat som kan være skånsom for fordøyelsen og allergier. For vår familie var det godt å få inn litt flere valgmuligheter i kostholdet. Dessuten er dette noe alle i familien liker, både unge og voksne.

Å spire frø i spirebokser kan gi ferdig mat fra 6-14 dager. Enkelte varianter spires i bare vann,  mens andre blir lagt i jord. De som spirer ved skylling i vann og i en liten spireboks, blir skylt og avrent for så å spises eller legges i en boks i kjøleskapet. 

De litt større varianten innebærer at frøene legges i fuktig økologisk jord. Disse står videre i et minidrivhus på et lyst sted. Når disse spirene vokser seg ca. 10 cm lang, så klippes de. Dette kan man gjøre helt til frøene som er satt har "spist" opp all mold i spirebrettet. Når dette skjer, er det bare å starte på nytt. På denne måten kan man med vanlig romtemperatur(18-22 varmegrader) spire mat. Det eneste man bør være klar over er hygiene, samt lære seg alle stegene i prosessen. Her anbefales det å google seg fram til informasjon fra ulike profesjonelle aktørene, som selger frø og utstyr til denne typen produksjon.

En hjemmelaget spireboks med ulike økologiske spirer. En produktiv metode som gir bra mengde med spirer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar