Translate

mandag 10. april 2017

Det spirer og gror...

i det lille drivhuset.

Man tenker ikke så mye over det, men tiden flyr fort av sted. Nå er plantene kommet inn i en vekstfase der man faktisk blir litt usikker på om de stagnerer litt. Da er det godt å ha tatt gode bilder som viser at det ikke er noe i veien med veksten. Det som nå er skummelt, er de store forskjellene mellom gode varme soldager og de sure kalde vinterdagene(nordnorsk vår). Her om dagen fikk jeg det litt travelt med å sende kjæresten i full fart ut for lufte ut varmen. Temperaturen var da nådd 26 varmegrader. Varmen stiger ute og temperaturen øker på soldager. Det vurderes fra dag til dag om vi skal ta av øvre isolasjonslaget i taket. Sannsynligheten for dette ligger i at dette skjer i løpet av 14-fjorten dager, eller i begynnelsen av mai.

Vekst etter 30 dager i drivhuset.


Vi investerte i en varmekabelmatte.

Denne står under nysådde frø, inni et minidrivhus i drivhuset. :) 

Det virker som at denne øker tempoet på spiringen, samt gjør det tryggere for sårbare spirer med å gi et stabilt klima. Spørsmålet som gjenstår å få besvart er om denne varmen kan gjøre plantene svakere for vårt klima, eller om vi får robuste vekster?

Vi har hatt erfaring, uten varme i drivhuset, at veksten stagnerte og så måtte vi starte helt på nytt. Da med en forsinkelse på 4 uker. Problemstillingen som vi møter på her i nord, er den korte sommeren. Drivhuset hjelper litt med å kunne starte tidligere, men det er ikke like sikkert at vi treffer på rett tidsrom for utplanting og om frostrisikoen da er borte. I år har vi prøvd å følge anvisningene på frøpakkene, men det sies at her vi bor så er det 1 mnd senere setting av frø. Selv om vi setter frø 1 mnd. senere, har vi sett at eksempelvis tomatplanter og agurkplanter ikke får avling før september og utover. Da blir litt av hensikten borte, når man har selvsådd salat og må på butikken for å kjøpe agurk og tomater. Håper selvsagt at med bedre erfaring, skal vi klare å være selvforsynt i vår villahage, om så for ett par mnd. i året.

Prøver også å dele ut litt vekster til familien for å få disse til å vokse andre steder. Her igjen har vi også erfaring. Det skal ikke så mange mil sørover før klimaet skifter og det er enklere å dyrke.

Kvaløya kan oppleves som litt fuktig og rått. På gode varme sommerdager får vi oppvarming av sjøen, som igjen kan komme innover land som tåke neste dag. Heldigvis ligger vår tomt i utkanten, og det er ytterst sjeldent av vi ligger inni denne tåka. Uteluften kan føles både klam og kald. Dette gjør at jordsmonnet der man dyrker vekster tar opp en del fukt. I fjor opplevde vi et problem med grønske i plantekassene. I tillegg var det snegler som spiste på salaten. Vi måtte kaste rundt 50 % av avlingen. Både paller og pallekarmer ble fjernet. All mold som ble brukt, ble pakket ned i sekker. Denne molden må brennes før vi tør å bruke denne igjen. Snegler er et økende problem fra år til år. Mistanken om spredning av denne må være i mold, eller bark som er kjøpt. Vi satser på at vi finner en løsning på dette etterhvert. :)

1 kommentar:

 1. Det er morro å se at det er flere dare devils der ute som bare peiser på �� Jeg har ikke begynt drivhussesongen enda siden påsken er så sent og vi alltid er bortreist. Sarte spirer tørker fort i stekende sol (som det er meldt). Så de får stå beskyttet i planterommet til etter påske. Det er likevel med hjertet i halsen jeg reiser bort.
  Jeg synes det har vært mindre snegler de siste somrene. Et år var det helt vilt mye snegler. Det har kanskje vært for kaldt? ��
  Blir morro å følge dere fremover.
  God påske,
  Lena

  SvarSlett