Translate

søndag 23. april 2017

Solen er på tilbaketur...

og varmen stråler inn i drivhuset...


Det er alltid deilig å kjenne varmen fra solstrålene. Det å vite at det nå går mot vår(brå Nordnorsk sommer). Nå er tiden inne for at man kan begynne å sitte utendørs på verandaen. Gjerne med en varm jakke og under et varmt ull pledd. På beina har man ull! Dette fordi det er varmt oppe i sola og kaldt nede ved beina, som ligger i skyggen fra veranda rekkverket. På samme måte er det nå blitt i drivhuset. Det er opp mot 26 varmegrader i øvre del av drivhuset, og ned mot 18-20 grader nederst   (kanskje til og med kaldere). Eneste årsaken til den stabile temperaturen er en varmevifte, som slår seg på når temperaturen faller. 

Det som sees i vårt bittelille drivhus, er at plantene faktisk har det alt for godt. Det er full sommer inne i drivhuset. I verste fall vil plantene ikke oppleve denne høye temperaturen på sommeren.

Bokashi jord og gjødselproduksjon

Inne samles det på mat avfallet i plastbeholdere med tappekran. Den første ladningen med mat avfall er kommet så langt at den nå skal stå i 14-fjorten dager. Etterpå skal den blandes i mold. Da skal den stå nye 3-6 uker før den er blitt til næringsrik jord.


Her er første trinn, 14 dager med oppsamling
 av mat avfall.
" Vi er veldig spente på hvordan resultatet blir. Iallefall var det første gjødsling med Bokashi vann den 22.04. 
Allerede i dag, så det ut til at tomatplantene var blitt grønnere og mer spenstige i bladene.

Imidlertid hadde vi i vår iver i går, vannet litt for godt. Resultatet av vanningen var at plantene måtte settes på avrenning. Hvis ikke kan røttene bli kvalt med å stå i for mye vann. Det er ennå litt vanskelig å vurdere hvor mye plantene tar til seg av vann/ gjødsel. Da er det like greit å la dem få tørke litt, om de skulle få for mye vann.

Nå som Bokashi vannet har overtatt for kjøpe-gjødsel, er det ihvertfall spennende å se på hvordan plantene vokser. I fjor ble det brukt gjødsel som var kjøpt fra Plantasjen. Nå må vi selv vurdere kvaliteten på vår eget gjødselvann, og om vi gir plantene riktig blandingsforhold. Siden produktet er ferskvare, fryses dette ned i isposer for å være sikker på holdbarheten. Dette er en prosess som kommer til å være veldig lærerik i tiden fremover.

Miljøgifter og sprøytemidler

Kan man kontrollere hele produksjonsprosessen, så kan man også si noe om innholdet og forventningen til mengden med miljøgifter og sprøytemidler. På denne måten vil man ved å produsere lokalt, få en bedre og bedre kontroll over miljøgiftene. 

Det som blir tilført i mat avfallet, bestemmer kvaliteten på det som vi senere skal spise når vi dyrker lokalt. Og det vi putter i mat avfallet som skal brukes til jord og gjødselproduksjon, vil bestemme mengden miljøgifter som kommer i jorden lokalt.

Hva som er i den norske maten som vi kjøper, vet vi som forbrukere veldig lite om. Ingen produkter er pr. dags dato merket med ppm, med miljøgifter eller sprøytemidler. Dette er et krav som vi som forbrukere bør stille til nasjonale myndigheter, utsalgssted, grossister og produsenter. Vår helse er helt avhengig av å ha en god og trygg kvalitet på maten!

Med tanke på Earth Day som var i går, er dette en helt aktuell problemstilling som alle bør interessere seg for. Bedre merking vil gi forbrukerne en informert valgmulighet, om hvordan man selv kan ta vare på sin egen helse.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar