Translate

onsdag 19. april 2017

Hastverk er ...

lastverk...


I går var det en god runde med omplanting av nye tomatplanter, storbladet basilikum, brennesle mv.
Tenkte at når man først skulle gjøre litt i drivhuset, så var det godt å kunne ta med seg en DAB radio. Det ble utrolig nok en del knebøy og fylling av potter på gulvet. Gikk etterhvert tom for mold, og min kjære kom ilende til med en ny sekk. Jeg hadde hansker på og kjente nok at denne molden var litt kald. Den hadde riktignok stått inne i garasjen, så den var ikke frossen.

Synlig at plantene ikke liker den kalde molden. 

Fortsatte i rolig tempo. Brukte denne gangen gamle yoghurt beger, halvklipt drikkekartong og noen gamle resirkulerte plastpotter(etter tidligere innkjøp av planter). Det eneste som tok litt tid var å lage nye hull til dreneringen i bunnen. Hadde bare en saks til verktøy og skulle sikkert hatt med en liten tapetkniv.

Etterhvert begynte plantene å sige sammen og ble slappe. Satte disse inn på varmematten inni minidrivhuset. Hvordan status er idag, vil vise seg når man tar en ny økt i drivhuset. Ihvertfall viser det seg at plantene er sensitiv på temperaturendringer(som denne gangen var på rundt 20 grader lavere enn opprinnelig temperatur).

Lærdommen er at neste gang må molden være drivhus temperert, eller at man måler med termostat den faktiske jordtemperaturen. 

Hver planteart har sin egen trivsels temperatur, og å utfordre denne ytterligere vil medføre at man kanskje ødelegger planten? Dette er typisk nybegynnerfeil! Med god musikk i drivhuset, ble nok dette oversett.

Kuldeskader på agurkplanter

Under er ett bilde av agurkplantene og hvordan frostskade viser seg over tid på denne planten. 

Agurkplanter som har vært utsatt for kulde. Synlige skader på bladene.

Plantene ble som sagt tidligere gjenglemt på en varm dag...

Satt ned på det kalde gulvet uten varme fra vifteovnen. Det er fremdeles full vinter i nord, og drivhuset ligger godt innepakket i snø. Det er lett å få store temperaturendringer inne og uten vifteovnen ville det vært umulig å drive frem planter på denne årstiden.

2 kommentarer:

  1. Ja huff. De kommer seg nok etterhvert siden det ikke har vært frost. Jeg fikk jo selv litt sjokk her om dagen da tempen sank ned i minus 5-6 grader om natta. Måtte ut i redningsaksjon. Når georginene klarte seg fint med det kuldesjokket (de var faretruende slappe ei stund) så bør det går bra med tomater og basilikum også.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det gikk heldigvis bra :) Foreløpig er vi mer betenkt over at det er 20-25 varmegrader inne i drivhuset. Hyggelig for plantene nå, men å tilvenne dem til den Nordnorske sommeren, ...DÈT blir spennende!

      Slett