Translate

fredag 12. mai 2017

Jord og gjødselproduksjon...

trodde man ikke var realistisk i sofistikerte villastrøk...


Hadde noen sagt til oss at vi kom til å lage jord og gjødsel hjemme, ville vi nok ikke helt trodd på det til å begynne med. Nå er det slik at man ble nyfiken fordi noen nettopp har brukt sitt engasjement til å si at dette er noe alle kan gjøre, selv i leiligheter inne i byområder. Derfor ble det til at vi kjøpte både bok og utstyr for å se om dette var mulig. Spesielt var vi interessert i å kunne lage økologisk gjødsel.

Det første som vi la merke til var den ensidige vinklingen om at dette tilnærmet var luktfri og at rengjøring av utstyr med fordel kunne vaskes på bad, eller vaskerom. Det er ikke helt luktfritt med de matvarene som vi putter i bøtta. Dette fordi det har gått med en del sitroner, appelsiner og litt mat som er mer våt enn tørr. Her kan vi nevne salat og grønnsaker. Vi har skjønt at vår mat kompostering med Bokashi metoden, vil medføre litt mer lukt enn det andre med andre matvaner kan forvente. Det som vi opplever er en syrlig lukt, men ikke mer enn det vi tåler.

Ved tømming av Bokashi juicen (gjødselet) åpner vi bøtta helst på vaskerommet, eller utendørs. En enkel tilpassing og så slipper vi lukten av det som er til syrning i bøtta. Ved tømming til jord, gjør vi dette enklest ute.

Prosessen ligner den man bruker med å lage svensk kål

Svensk kål er litt spesiell på smak, men her i huset brukes en slik melkesyrnet kål til å ta vare på fordøyelsen vår. Selve Bokashi metoden for å lage gjødsel og jord av matavfall, er en enkel og smart metode.

Den kan oppsummeres slik:

  1. Først tømmer man en gang om dagen over dagens matrester og har over Bokashi strø. Slik fortsetter det i 14-fjorden dager, eller til bøtten er full. 
  2. Når man ser antydning til at lokket hever seg eller at det ser ut til å løsne, setter man en kopp under tappekranen. Da er det stor sannsynlig at veske er samlet seg i bunnen og må dreneres ut og at man burde tømt litt tidligere. Dette er gjødsel som konsentrat som brukes til planter og avløprens.
  3. Når denne fulle bøtten har fått stått i 14-fjorten dager til, kun med tapping av veske ved behov, skal matavfallet blandes 50-50  i jord. Denne jorden må stå i temperatur på over 10 grader. Helst varmere for å holde prosessen i gang med å lage jord av matavfallet. Det kan fryse, men da stopper denne prosessen opp og det tar lengre tid før den er ferdig kompostjord(kald kompostering). Normal tid er fra 3-6 uker. Etter dette kan jorden brukes som god næringsrik jord og blandes inn i annen jord.
Dagens matavfall helles i bøtten og trykkes sammen. Posen blir fjernet.

Tappekranen til Bokashi juicen/ gjødsel konsentrat.

Blanding av matavfall i en isoporkasse. Over helles ett toppstrøk med mold.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar